Kovasti olen pähkäillyt parannuksia noihin Harjavallassa ilmenneisiin puutteisiin ja ongelmiin, jotka on meidän peruspulmia. Esineet, ilmaisun pätkintä (tämä vain kisoissa), satunnaiset "hermoiluvirheet" tottiksessa.

Tottiksen alun levottomuus pitää yrittää pitää kurissa sillä, että koira on täysin käskyn alla heti autosta ottamisesta lähtien. Tuolla H-vallassa tein sen virheen, että annoin olla vapaana kentällä asti, jonka tuloksena oli hermojaraastavaa yrittää ottaa superlevotonta dogia käskylle. Siinä koirakon molemmilla osapuolilla alkoi stressipisteet kasvaa nopeasti. Ollaan siis koottuna jo pitkän aikaa ennen tuomarin puhuttelua!

Ja toinen juttu, ennen kisoja pitää treenata koko tottiskuviota kaikkine sivuillemenoineen ja maahanmenoineen, eikä vapauttaa näissä (tällä olen ehkäissyt helposti tulevaa ennakointia). Nyt piti kisoissa tuplakäskyttää nuo jutut, missä on ennakointia ehkäissyt.

Esineet... Ei ole oikein vielä kunnon toimintasuunnitelma selkeytynyt. Vaikea päättää, milssä vaiheessa antaa koiran mennä oman päätännän mukaan ja missä vaiheessa vetää pois ja pakottaa. Koiranlukutaitoja tarvittaisiin tähän roimasti lisää.

Tein kuitenkin eilen ihan pienen esineruudun tapaisen, yrityksenä saada suoristettua pistot. Käytiin yhdessä viemässä suosikkilelu kaistaleen perukoille ja paluumatkalla tipautin salaa pienen esineen, melko taakse senkin. Meni melko huonosti silti, koira ei tuntunut enää muistavan lainkaan tuota yhdessä tiputettua. Ei irronnut ollenkaan alussa taakse, ja tuntui muutenkin olevan vastentahtoinen.

Sitten nuo ilmaisut. En tiiä. Ainoa, mitä mietin, että jos treeneissä yrittäisi häiritä koiraa ilmaisutilanteessa esim. nameilla. Namit maassa tyrkyllä jotenkin ja kun koira jättää ilmaisun kesken kun herkut kiinnostaa enemmän, niin huomautus siitä. Ei mitään negatiivista, huomautus "hauku!" -käskyllä. Muuta en nyt keksi. Tuo kisoissa pätkintä on kyllä ihan mysteeri mulle, kun sitä ei IKINÄ esiinny treeneissä. Lieneekö sitten jotain ohjaajan jännitykseen reagointia? Ehdotuksia otetaan vastaan...